Żółty Talerz to program wsparcia systemu żywienia dzieci stworzony przez Kulczyk Foundation poprzez działanie tam, gdzie konkretne dziecko siada do posiłku:
w stołówce, w świetlicy, czy też w domu rodzinnym. Program realizowany jest przy współudziale największych polskich organizacji pozarządowych.m.in:
a także placówkami szkolnymi i przedszkolnymi.
W ramach programu Dominika i Sebastian Kulczyk, fundatorzy Kulczyk Foundation, przeznaczyli środki finansowe na realizację czterech strategicznych celów:
1. Więcej dzieci jedzących w stołówce
2. Lepsze jakościowo i zdrowsze jedzenie
3. Mobilizacja dorosłych do pomocy w żywieniu dzieci
4. Łatwiejszy dostęp do wiedzy o zdrowym żywieniu
Program, poza realizacją czterech strategicznych celów, kładzie nacisk na następujące wyzwania:
Należy mówić o żywieniu wszystkich dzieci w miejsce stygmatyzującego „dożywiania”.
Żółty Talerz to w założeniu nowy standard zmiany społecznej, który powstaje także z myślą późniejszego wykorzystania go w działaniach systemowych przez inne organizacje pozarządowe, instytucje centralne lub lokalne, czy zorganizowane grupy obywateli.
Żółty Talerz to idea, która znajduje swoje odbicie nie tylko w Polsce. To również ze strony Kulczyk Foundation wsparcie żywienia dzieci w innych miejscach na świecie,
w których wszechobecne jest zjawisko już nie tylko niedożywienia, ale głodu.
Program "Żółty Talerz" jest reazlizowany w 16 placówkach prowadzonych przez Towarzystwo Przyjaciół Dzieci Oddział Okręgowy w Koszalinie.
W ramach realizacji Programu Żółty Talerz Kulczyk Foundation już po raz kolejny uczesniczyliśmy
w warsztatach "Zdrowe odżywianie z Programem Żółty Talerz"
Podczas warsztatów mogliśmy uczestniczyć w ciekawym wykładzie o zdrowym
żywieniu prowadzonym przez ekspertów ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
oraz w zajęciach kulinarnych prowadzonych przez zawodowych szefów kuchni.
Warsztaty odbyły się w Warszawie, przy
ul. Ogrodowej 3,
w Pracowni Efektu Domina, w miejscu, w którym program Żółty Talerz ma swoją kuchnię!